Leserbrev fra et medlem av Marnardal idrettslag, og som snart har fullført første skoleår ved skiskytterlinjen ved Sirdal videregående skole.

Hei. Jeg heter Torje Usland Dahl og driver med skiskyting. Det har jeg gjort så lenge jeg kan huske. Tror jeg begynte rundt 6 års alderen. Grunnen til at jeg begynte med dette var nok at jeg hadde to søsken som drev med skiskyting, og de begynte ved at Hans Ivar Larsen ville få noen til å starte med skiskyting i Marnardal. Husker veldig godt første konkurranse jeg deltok i . Det var i Øvrebø. En journalist spurte meg om jeg hadde konkurrert andre steder, men jeg svarte at jeg ikke visste hva det heter, men bare hvor langt det var å kjøre.

Vi er ikke så mange skiskyttere i Marnardal, men vi er blitt noen stykker de siste årene. Vi trener i Holum der det er en skyteplass og det er mulighet for rulleski, pluss at vi har en fin innendørs skytebane i hallen i Øyslebø.Bilde: Tre Marnardøler på verdens største skiskytterrenn for ungdom, Liatoppen i Ål  i Hallingdal.
Fra venstre Torje, midten Anders Usland, begynner på Sirdal Vgs høsten 2015, og til høyre Eirik Nome begynner trolig i Sirdal høsten 2016.


Dette skoleåret begynte jeg på Sirdal VGS som er et idrettsgymnas. Der bor jeg på hybel og reiser hjem i helgene, når det ikke er konkurranser eller samlinger. I Sirdal kan en satse på fotball og skiskyting. En vanlig uke har vi  2 vanlige gymtimer og 3 topp-idrettstimer. I tillegg har vi treninger på kvelden. På en fellestrening kan vi være 20-30 stykker,  og noen ganger flere.
 
Jeg trener rundt 600 timer fysisk i året. Dette fordeler seg på rulleski (225 timer), løping (250 timer), sykkel og styrketrening (100 timer) og annet, som er tøying, padling og lignende(25 timer). Skytingen er på cirka 150 timer på et år. Mye av skytetreningen foregår på Feed -skiarena som ligger på Tonstad, og er et av Norges fineste skiskytteranlegg.

Grunnen til at jeg har fortsatte med skiskyting er at det er en krevende og spennende idrett. På skytebanen må man takle stress, vind og puls, og i løypa gjelder det å holde god fart over flere runder. Sprint og Normal er de to konkurransene man går mest når man er Junior. I Sprint og Staffet er løypa på 7,5 km og det er 2 skytinger på henholdsvis ligg og stå. Normal er 12,5 Km og med  4 skytinger;  ligg, stå, ligg, stå. Fellestart gikk jeg 2 ganger denne vinteren og det er 10 Km med først 2 ligg serie og så 2 stå serie. Denne sesongen deltok jeg på 4 Norgescup-renn, pluss Junior NM som i år var i Alta. Der fikk jeg min beste plassering for sesongen med en 19. Plass på Normalen. Det er rundt 80 stykker hvert renn i min årsklasse. Reisene med disse rennene går for det meste med skolens to minibusser, men alle reisene nord for Trondheim må vi selv skaffe flybilleter til.

Sirdal Ski organiserer reisene med minibuss, pluss et team som smører skiene. NM for senior var i år i Sirdal, da kunne vi elever i Sirdal gå en distanse med Seniorene. Ellers var vi med og arrangerte rennene. Det var lærerikt å se hvor mye planlegging og ståpå vilje det krever å arrangere et så stort skiskytter renn.
Skiskyting er en dyr idrett og støtten jeg har fått fra Marnardal Idrettslag setter jeg stor pris på.

Torje Usland Dahl

Hovedsponsorer